Selecció d'articles del Sunday Times.
Nadons tractats amb un medicament contra la SIDA impugnat.
Neville Hodkinson
Neville Hodgkinson.
Corresponsal científic del Sunday Times.

El medicament tòxic anti-SIDA AZT s'està usant per a tractar a nadons i nens petits positius al VIH, malgrat les recents evidències que el medicament fa més mal que benefici.

Els crítics diuen que no hi ha evidència científica que el medicament pugui ajudar a nens i temen que la seva salut sigui posada en perill mitjançant el tractament amb un producte químic conegut com capaç de causar severs efectes secundaris.

Mares de nens tan petits com de 18 mesos són invitades per a permetre que els seus fills s'uneixin a l'assaig del medicament, perà algunes s'han retirat després de començar, confoses i angoixades per les aseveracions contradictòries respecte dels seus beneficis i riscs.

Els adults VIH-positivus medicats amb AZT quant estaven sans, no han mostrat que el tractament pugui ser beneficiós.

Un estudi preliminar en nens ha mostrat que als 35 als quals s'els administrà el medicament, 15 desenvoluparen desordres sanguinis degut als seus efectes tòxics sobre la mèdula espinal; i que en set d'aquests foren el suficientment greus per a precissar transfusions sanguínies.

Les objeccions ètiques es llencen contra l'assaig internacional, conegut com el Pediatrics European Network for Treatment in AIDS (PENTA) [Estudi Pediàtric Europeu pel Tractament de la SIDA]. Està començant a funcionar mitjançant el Britain's Medical Research Council (MRC) i el seu equivalent francès, Inserm, en nens que havien contret el virus de les seves mares, però que per la resta estàn bé. Vuit hospitals britànics han accedit a pendre part, incloent sis importants hospitals de Londres i el City Hospital de Edimburgo.

Malgrat això, fins ara, només de 10 a 15 nens han estat enrolats a Gran Bretanya des de que començà la campanya l'agost passat. En total es necesitaven 400 nens per l'estudi i malgrat això només s'han reclutat 67 en els 12 països que prenen part.

Un estudi anglo-francès similar sobre 1.750 adults VIH-positius, conegut com el Concorde, mostrà la ineficàcia del AZT en aquest tipus de tractament.

Després de quatre anys, hi hagué 79 morts relacionades amb la SIDA en el grup en el qual s'administrà la droga precoçment, comparades amb les 67 en aquells que no tingueren tractament.

Com a conseqüència d'aquests resultats, la comissió d'iniciatives del PENTA i del MRC ha revisat si l'assaig en nens hauria de continuar: «Pel moment senten que hauria de continuar, però amb una estreta monitorització de la toxicitat, si n'hi ha», digué Frances Rawle, oficial científic administratiu en el programa de SIDA del MRC.

En un full informatiu per les famílies, els pediatres associats a l'assaig digueren: «Esperem que aquest estudi ajudi als doctors a decidir quant és el millor moment per a començar el tractament amb AZT en nens».

El Dr. Richard Nicholson, editor del Bulletin of Medical Ethics, digué aquest cap de setmana: «On s'ha vist el fet de continuar un assaig per a trobar el moment exacte per a començar amb l'AZT en nens, quant no teniu evidències concloents que l'AZT sigui bo pels nens en cap fase?»

Els sentiments estàn arrivant lluny, amb alguns científics que sostenen que la forma d'actuació de l'AZT -bloqueja la síntesi de l'ADN i que causa «SIDA per prescripció» a llarg termini.

Un grup que lidera aquestes opinions, anomenat Gays Against Genocide (Gais Contra el Genocidi), formaren piquets en l'hospital infantil Great Ormond Street a Londres.

Això també concerneix a que del grapat de pares que han accedit a que els seus fills prenguin part, una gran proporció són immigrants recents d'Àfrica que no comprenen totalment allò que està en joc.

Joan Shenton1, de Meditel, una companyia productora de películes que ha produït varis documentals televisius respecte de les opinions «dissidents» sobre la SIDA, diu que «els pares de la comunitat ugandesa de Londres estàn particularment sotmesos a pressions per a introduir als seus fills en l'assaig de l'AZT».

Dos ugandesos, residents a Londres, adduien aquest cap de setmana que la seva important comunitat de 10.000 persones en la ciutat estàn sent objectiu per a participar en l'assaig «perque la gent del Tercer Món creu que la medicina occidental ha de ser bona». Un d'ells, un home VIH-positiu, indica que ell ha vist «al menys 20 persones» morir mentre prenien AZT.

Dos mares VIH-positives, els nens de les quals han estat testades també com a positives, digueren que els organizadors de l'assaig les havien pressionat per a cooperar. Una digué que havia rebut 10 cartes de l'hospital Great Ormond Street alentant-la a que donés a la seva filla de quatre anys el medicament.

George Galloway, parlamentari laborista per Glasgow Hillhead, demana una investigació parlamentaria sobre com la Wellcome, el fabricant de l'AZT, ha realitzat vendes del medicament per un valor de 220 milions de lliures a l'any, malgrat de la pèrdua d'evidència sobre la seva efectivitat. «Aquests nens estàn sent tractats com porcs guineans humans», digué.

Font: Sunday Times, 6 de juny de 1991.


Notes:

1Hem publicat diversos treballs d'ella en els números 30, 33-34.

Ha assistit a les I jornades de medicines complementàries 1993 per a presentar un dels seus vídeos que es projectaren en el encontre.

El seu vídeo: «diari d'un dissident de la SIDA» va conmure als assistents d'Omnimed i sens dubte ha contribuït a un augment dels dissidents en el nostre estat. Esperem posar-lo a la vostra disposició properament.

Article publicat en el número 35 de la revista «Medicina Holística». Edita: Associació de Medicines Complementàries (A.M.C.).


free-news.org