Capítol anterior. - Capítol següent.

Capítol XXI.

«The Ecologist» en català.
Els arxius de Monsanto.

Com escolta Monsanto altres opinions.

per Peter Montague.

«Mitjançant anuncis a la premsa britànica, Monsanto proporcionava als lectors les adreces dels portanveus ecologistes critics amb la industria alimentària. Era extrany que una empresa donés publicitat de franc als seus oponents. Monsanto proclamà: «considerem que l'alimentació és tan important que tothom ha de poder conèixer el que vulgui sobre el tema». Però la declaració que era una companyia oberta i transparent va provocar un ressó de riures a l'altre costat de l'Atlàntic1».

Monsanto.A la tardor de 1996, dos periodistes, Steve Wilson i Jane Akre, van ser contractats per la WTVT a Tampa per produir una sèrie sobre la controvertida hormona de la llet de Monsanto a l'estat de Florida. Despés de més d'un any de treball i tres dies abans de la data promograma d'emissió, el 24 de febrer de 1997, els executius de la Fox Tv van rebre la primera de les dues cartes que enviaren els advocats de Monsanto dient que l'empresa rebria un «enorme dany» si la sèrie s'emetia. Encara que la WTVT havia estat anunciant el programa agressivament, cancel.là l'emissió a darrera hora. La segona carta de Monsanto advertia de «terribes conseqüències» per a la Fox si la sèrie s'emetia tal com estava. Com Monsanto va arribar a conèixer el contingut del programa és un misteri. Segons consta en documents arxivats al Jutjat de Districte de Florida (districte número 13), la Fox intentà enfonsar el reportatge i oferí pagar els dos periodistes si abandonaven l'emissora i fèien silenci sobre el que la fox havia fet amb el seu treball. Els periodistes refusaren l'oferta de la Fox i el 2 d'abril de 1998 iniciaren un plet contra la WTVT.

Steve Wilson té 26 anys d'experiència com a periodista i ha guanyat 4 premis Emmy pels seus reportatges d'investigació. La seva dona, Jane Akre, ha estat reportera i presentadora d'informatius durant 20 anys i ha guanyat un prestigiós premi de la Associated Press com a reportera d'investigació.

El procés Wilson-Akre es basa en l'acusació ala WTVT de violar la llicència concedida per la comissió federal de Comunicacions en exigir que els periodistes incloguèssin reconegudes mentides a la seva sèrie de l'hormona de la llet rBGH. Els reporters també acusen la WTVT de violar la llei del «whistle blower» de Florida. Molts dels documents legals utilitzats en el plet es troben a http://www.foxbghsuit.com per a que tot el món ho pugui llegir.

Segurament, ningú es sorprendrà pel fet que les poderoses empreses puguin intimidar les cadenes de TV per a que «refacin» les noticies, però aquest cas és una mostra inusualment detallada de tàctiques d'intimidació i de com afecten una cadena d'informació. No és agradable.

És un fet ben documentat, per Monsanto i altres, que les vaques tractades amb rBGH experimenten alteracions com viure menys temps, tenir més probabilitat de desenvolupar mastitis, patir infeccions de les mames que requereixen consum d'antibiòtics (els quals, junt amb el pus, passen a la llet) i produir alts nivells de l'hormonaI GF-1, que està associada amb un increment de probabilitat del càncer en l'ésser humà2.

Food and Drug Administration.La Food and Drug Administration (FDA) dels EEUU va aprovar l'ús de la rBGH per a vaques el 1993. Va ser un procés controvertir, donat que antics empleats de Monsanto treballaren per la FDA com a supervisors del procés d'aprovació i després tornaren a treballar per Monsanto.

Monsanto és una empresa coneguda per comercialitzar productes perillosos alhora que, falsament, en proclama la seguretat. El planeta sencer està ara contaminat amb PCBs (bifenils policlorats), disruptors hormonals i cancerígens, gràcies al malhaurat criteri de Monsanto, que refusà guiar-se per les primeres evidències científiques que indicaven la seva capacitat de fer mal. El 2,4,5-T a l'agent taronja -l'herbicida que ha causat tant patiment als veterans de Vietnam- és un altre exemple del curt seny de Monsato, que es nega a atendre les evidències científiques. Els critics adverteixen que rBGH és un exemple més de la moonumental manca de seny de Monsanto. Quan Wilson i Akre demanaren als representants de l'empresa per les errades esmentades no reberen cap resposta.

Si la sèrie de Wilson i Akre no va ser emesa per Fox TV, el guió està disponible per tothom qui li interessi a http://www.foxbghsuit.com. Els següents punts són els més destacats d'aquest guió.

A http://www.foxbghsuit.com es pot trobar la versió del reportatge de Wilson i Akre tal com va estar refet per la Fox. Ha estat rentat i perfumat. I encara més, totes els referències al càncer han estat tretes del guió. En lloc de càncer tenim l'expressió «efectes sobre al salut humana», i aquí hi entra tot.

La història de Wilson-Akre és la d'uns periodistes capaços i treballadors que intenten explicar un important tema per a la salut pública, exposant les mentides i al corrupció de Monsanto, de la FDA i ara també de la Fox. Si no per res més, al menys el reportatge de Wilson i Akre ens despertarà a molts de nosaltres dels perills potencials del darrer experiment de Monsanto per als nens d'Amèrica.


Referències:

1De l'article de Nick Cohen, «Digger still plays dirty», The Observer, 5 juliol 1998.
2Chan J.M. et al., «Plasma Insulin-Like Groth Factor-1 (IGF-1) and Prostate Cancer Risk: A Prospective Studio», Science vol. 279 (23 gener 1998), pàgines. 563-566.
3Robert Cohen, en el seu llibre «Llet, verí mortal» (ISBN 0-9659196-0-9, Englewood Cliffs, NJ: Argus Press, Tel +1 201 871-5871, 1997, pàgs 67-69), descriu els seus llargs esforços per obtenir una còpia de l'estudi de la FDA no publicat. Cohen presentà una petició sota l'Acta de Lliberat d'Informació i va ser refusada. Apel·là davant la FDA i va perdre. Llavors, presentà un plet a la Cort Federal i, de nou, perdé. La FDA i els tribunals acordaren que l'opinió pública mai no havia de saber què va passar amb le rates alimentades amb rGBH perquè es «perjudicaria irreparablement» Monsanto. Basant-se amb l'escassa informació que s'ha publicat sobre el guany de pes de els rates en aquests 90 dies, Cohen creu que moltes o potser totes les rates desenvoluparen càncer. El guany de pes de els rates es descriu cripticament a les Taules 1 i 2 de l'article «Hormona del creixement boví: Avaluació de seguretat de l'alimentació humana», Juskevich J.C. i Greg Gruyer C. G., Science vol. 249 (1990), pàgines 875-884.
 

Copyright © The Ecologist 1998.

Capítol anterior. - Capítol següent.

free-news.org