Capítol anterior. - Capítol següent.

Capítol II.

La revista «The Ecologist» reacciona davant la campanya publicitària (capítol I) i després de dos mesos d'investigació decideix publicar un monogràfic sobre Monsanto.

Robert B. Shapiro, President i Director d'Operacions, Monsanto.Robert B. Shapiro, President i Director d'Operacions, Monsanto.

L'editorial és una carta oberta al Sr. Shapiro, Cap Executiu de Monsanto:

Monsanto.Aquest número especial de «The Ecologist» analitza d'aprop la biotecnologia, concentrant-se en particular en les activitats de Monsanto, la companyia que vostè dirigeix, que és també una de les majors i més poderoses empreses del món.

La raó que aparegui aquest número és senzilla: han estat vostès mateixos qui ho han demanat. En la seva campanya publicitària recent, han fet una crida a una discusió lliure i oberta sobre l'impacte del treball que fan. La «biotecnologia dels aliments», com vostès diuen, és una qüestió d'opinions, i «Monsanto creu que el públic hauria d'escoltar totes».

Les opinions que presentem aquí se senten molt menys que les seves, però estan també molt més exteses. Són, de fet, com un moviment contra la biotecnologia en general i la biotecnologia dels aliments en particular. Esperem de veritat que, en resposta a la seva invitació, comencin a tenir la difussió pública massiva que mereixen.

Vostè presenta a Monsanto com una empresa honrada i justa, els interesos de la qual coincideixen a la perfecció amb els del món natural i amb els del nostre lloc en ell, però existeixen algunes contradiccions manifestes en les esmentades afirmacions. Ens diu vostè en els seus anuncis que vol ajudar a conservar l'ambient i, malgrat això, Monsanto ha contaminat el medi ambient de forma massiva, per exemple, produïnt suficients PCBs per a exterminar tots els mamífers dels oceans del mon. Ens diu també que el seu objectiu és alimentar als qui passen fam en el món, però Monsanto ha estat directament responsable d'atemptar contra una de les pràctiques clau de l'agricultura de subsistència sostenible, com és conservar i millorar les llavors adaptades a les condicions locals d'any en any. I afirma vostè que considera l'enginyeria genètica com un mitjà per a reduir la necessitat de plaguicides, però Monsanto és el productor de «Roundup», un dels plaguicides més venuts del món.

No estem prejutjant ni menyspreant la seva resposta al debat que ha iniciat, però tampoc confiem massa en què vulgui escoltar realment. En el passat, ha estat per a vostè sumament difícil tenir en compte els punts de vista dels seus crítics. En veritat, tal i com queda clar en les següents pàgines, s'ha apresurat a suprimir qualsevol debat que pogués amenaçar els seus interessos.

Ens diu Vostè que la biotecnologia és «questió d'opinions». De veritat creu Vostè que hauriem d'escoltar-les totes?

The Ecologist.


Capítol anterior. - Capítol següent.

free-news.org