Ardi Beltza. Número 12. Desembre del 2000.

Maniobres de Monsanto per a comercialitzar transgènics.

C. Prieto.
(Londres).

Monsanto.En mig d'una onada de protestes contra l'experimentació i comercialització de transgènics, ha sortit a la llum un informe intern de la multinacional Monsanto en el qual se revela com el gegant del menjar genèticament modificat intenta influenciar el debat internacional sobre els esmentats productes.

L'escrit, de deu pàgines i elaborat la passada primavera, revela les maniobres de la multinacional per a captar suports a favor dels organismes genèticament modificats dins de les altes esferes dels comités claus sobre seguretat alimentària, a més a més de «recolectar» tota una xarxa de científics «independents» cridats a escriure articles atacant als critics amb els transgenics.

Aquest document revela les activitats de Monsanto a vint països i, segons els grups de defensa del medi ambient, demostra que Monsanto està «comprant les influèncias i subvertint l'agenda científica a tot el món». Dins l'informe es descriu com Monsanto ha aconseguit introduir a «experts cientifics» de confiança dins de l'Organització Mundial de la Salut i intensificat les seves relacions comercials amb membres de Codex, l'organització de Nacions Unides que fixa a nivell internacional els barem sobre seguretat alimentària.

Pressions i etiquetat.

Monsanto també confirma que han tingut èxit les seves pressions sobre diversos organismes internacionals per assegurar que l'etiquetatge dels aliments en els països del tercer món sigui sent voluntari. Les multinacionals s'han negat a crear linies de comercialització separades entre productes transgènics i els que no ho són. La manca d'un etiquetatge clar en aquest sentit permet que les companyies multinacionals estalvïin bilions de lliures.

Precissament la mateixa setmana en la que fou filtrat l'informe es va saber que estan tenint cabuda proves secretes amb transgènics en cinc districtes britànics malgrat que el Govern ha negat insistentment la seva existència. El secretisme que rodeja a l'experiment és tan fort que inclús el secretario d'Estat de Medi Ambient, Michael Meacher, suposat encarregat dels assumptes relacionats amb transgènics, no estava al corrent. Les proves foren autoritzades per Nick Brown, el ministre d'Agricultura, que no estava obligat a comunicar als seus col·legues les localitzacions de les collites. Curiosament, les collites autoritzades pel ministre d'Agricultura són del mateix blat de moro genèticament alterat que fou destruït per 28 activistes de Greenpeace absolts recentment per un jurat del delicte de danys a la propietat.

La sentència ha provocat la reacció de varis «experts cientifics independents» com el professor d'Oxford Richard Dawkins, que en les pàgines de l'«Observer» londinenc no ha dubtat en qualificar als activistes que realitzen acció directa com «vàndals» i «persones contràries a la raó científica».


free-news.org