Suècia: dones sanes s'extirpen els pits per a prevenir el càncer de pit.
Una prova genètica els diagnosticà que podrien patir la malaltia.
 

Estocolm: Carmen Villar Mir.


Més de 30 sueques joves absolutament sanes s'han deixa't extirpar ambdós pits com mesura preventiva contra el càncer després de saber, després d'una prova mèdica, que es trobaven genèticament predestinades a sofrir la malaltia. A Suècia, bancs de dades amb informació sobre naixements, vacunes, malalties, operacions i morts ofereixen la possibilitat de determinar quins individus estàn predestinats a contraure diferents malalties.

En el cas del càncer de pit els experts asseguren que si es treuen els pits d'aquestes dones, es redeix el risc que contraiguin la malaltia en, al menys, un 50 per cent.

Annika Lindblom, doctora del departament clínic-genètic de l'hospital Karolinska afirma que «les operacions són una garantia, o assegurança de vida. El risc d'aquestes dones de desenvolupar un tumor maligne es redueix dràsticament». Explica la doctora que ella mateixa, amb un grup de científics, ha realitzat estudis sobre 140 famílies amb «herència de càncer de pit» i que ha trobat que en deu d'elles existia la deformació del gen causant de la malaltia.

Portadores del Gen.

Proves i estudis semblants, duts a terme a l'hospital de Lund, donen resultats semblants. Allí de 115 famílies, setze eren portadores del gen: «El dibuix del gen que desenvoluparà cèl·lules canceroses és una mica diferent en les diferents famílies, però identificable i, sense lloc a dubtes, està relacionat amb la malaltia. A més a més, hi ha altres amb mutacions anormals que sospitem poden ser els causants de l'acceleració del desenvolupament d'alguns càncers de pit i d'ovaris prematurs».

Sembla ser un fet irrefutable que una dona que pertany a una família on s'han donat casos de càncer es corre major perill (al menys un 50 per cent) de patir aquesta patologia. En l'actualitat, s'avisa a les dones de les famílies amb herència genètica de càncer per a que es facin unes proves. Si se les troba el «gen de família», el diagnòstic és segur: «A totes les femelles amb la càrrega genètica fatal, les hi aconsellem l'intervenció quirúrgica».

Fins ara s'han realitzat al voltant de trenta operacions, xifra que inclou a dones joves que han sacrificat la seva figura amb tal de poder sobreviure. Aquest nombre augmentarà amb els anys: «Encara que sembli una barbaritat que un metge te digui que tens que treure't ambdós pits, les joves que han rebut aquesta noticia i la de la seva probable malaltia futura han decidit operar-se, i quedar-se sense pits, amb tal de poder combatre al càncer», afirmen els especialistes.

La doctora Lindblom troba «lògic i natural» recomanar i oferir l'operació a les dones del grup de risc: «Gràcies a que podem tractar-les, les hi donem la oportunitat d'influir en la seva vida i salut. Saben que si no s'operen desenvoluparan càncer en el futur. Aleshores potser sigui tard per a salvar la seva vida».

També el departament d'Oncología de l'hospital de Lund practica el mateix sistema. Segons Hakan Olsson, doctor en Genètica, l'operació com fòrmula de prevenció és una alternativa segura de salut.

El doctor Kristoferson comenta que quasi cap dona dubta en sometre's a l'operació «perque» redueix en un 50 per cento la probabilitat de tenir càncer.


NOTA de C.O.B.R.A.:

Encara que pugui semblar que aquesta notícia «està fabricada» o pugui sonar a «falsa», es còpia literal contrastada d'un article aparegut en el diari ABC del dimarts dia 7 de novembre del 1995, en les pàgines de «SANITAT».
 

WEB dissenyada per 3G Software per a C.O.B.R.A. Andalusia el 26 de setembre del 1998.

free-news.org